Za vas smo obiskali 2. Forum Slovenske digitalne koalicije

Obiskali smo 2. Forum Slovenske digitalne koalicije

V torek, 26. novembra 2019 je bil v Hiši Evropske unije v Ljubljani izpeljan 2. Forum Slovenske digitalne koalicije, ki smo se ga za vas udeležili tudi s Podjetniškega projektnega centra ANAplus d.o.o., da smo on line z aktualnim dogajanjem in razvojem tudi glede nepovratnih sredstev za digitalizacijo podjetništva, kot so denimo vavčerji za digitalne strategije, digitalne kompetence in podobno ter javni razpis P4D za digitalno preobrazbo podjetij pri Slovenskem podjetniškem skladu.

Forum je namenjen deležnikom in podpornikom digitalizacije ter zainteresirani javnosti kot pregled strateških in zakonskih usmeritev, dosedanjih aktivnosti in oblikovanju prihodnjih ciljev za naslednje dvoletno obdobje.

Vir: Podjetniški projektni center ANAplus d.o.o.

Slovensko digitalno koalicijo so predstavniki deležnikov vzpostavili na 11. Vrhu slovenskega gospodarstva, 24. novembra 2016, ki je bil posvečen digitalizaciji gospodarstva. Ustanovljena je z namenom, da na enem mestu združuje relevantne deležnike nevladnih organizacij, izobraževanja, države in gospodarstva v enotni točki, ki bo Sloveniji omogočila hiter in usmerjen proces digitalizacije. Digitalizacija je temelj mednarodne konkurenčnosti in neizpodbitno dejstvo današnjega časa.

Vir: digitalna.si

Uvodni nagovor s strani g. Zorana Stančiča, predstavnika Evropske komisije v Sloveniji, ki je povedal: “Le eno od štirih slovenskih podjetij je visoko digitaliziranih, kar pomeni, da tri četrtine podjetij ne izkorišča dobrobiti tehnološkega razvoja.” Stopite na pot digitalne preobrazbe tudi vi, preden bo prepozno. Pri tem vam z veseljem pomagamo z našo ekipo.

Digitalni glasnik Slovenije, g. Marko Grobelnik, raziskovalec z IJS se je v luči novice dneva o novem Mednarodnem raziskovalnem centru za umetno inteligenco v Ljubljani dotaknil razvoja in tudi tveganj, ki jih ta prinaša družbi, podjetjem in ljudem. Kot je povedal Digitalni glasnik, Slovenija več kot očitno ima vse potenciale za biti med vodilnimi v razvoju (na nekih področjih digitalnega celo vodimo). Opozarja na dejstvo, da pa imamo zelo nizek delež prijavljenih patentov, saj se zaščita intelektualne lastnine še vedno jemlje prelahko, podobno kot področje kibernetske varnosti, kjer se dogaja vedno več napadov. Zato izkoristite priložnosti, ki jih podjetjem trenutno nudijo podporne sheme nepovratnih sredstev in naslovite tveganja digitalne preobrazbe, pri čemer vam uspešno pomagamo pri nas.

 

Vir: digitalna.si

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo preko predstavnice, ga. Ane Pleško poudari: “Nevladni sektor vedno pride na koncu in pogosto se pri razvoju pozablja na ljudi, uporabnike, zato pogosto opažamo, da je mnogo odličnih razvitih tehnologij, ki pa se ne uporabljajo iz različnih razlogov, nepoznavanje, nezainteresiranost in podobno.” Podobno kot nevladne organizacije svoje uporabnike tudi podjetja praviloma cenijo svoje kupce, saj jim je za razliko od kakih drugih sektorjev jasno, kdo za koga deluje. Posebej na področje uporabniške izkušnje se tako v digitalni dobi polaga velika teža, kar je pomemben del digitalne preobrazbe podjetja, pri čemer vam z veseljem svetujemo v postopku oblikovanja digitalne strategije podjetja.

Kot je povedal predstavnik Gospodarske zbornice Slovenije, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacijo, g. Nenad Šutanovac: “Ni bodočega delovnega mesta brez digitalnih kompetenc zaposlenih.” Zato ne čakajte, usposobite svoje kadre za digitalno dobo. Pri tem tudi vam lahko in z veseljem pomagamo ter svetujemo, kako doseči čim več boljšega vpliva na vaše poslovanje.

 

Vir: Podjetniški projektni center ANAplus d.o.o.

Predstavnik Rektorske konference, ki predstavlja slovenske univerze, prof. dr. Marko Bajec, vodja laboratorija za podatkovne tehnologije, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko je opozoril na več težav naše (digitalne) družbe, med drugim na težave plačnega sistema javnega sektorja, ki onemogoča zaposlovanje strokovnjakov s potencialom ali neurejenost infrastrukture. Ključno po našem mnenju pa se nanaša na največji manko slovenske družbe, premalo digitalnih veščin za uporabo sodobnih tehnologij in sicer: “Od nas se pričakuje zagotavljanje digitalnih kompetenc, a izobraževanje se mora začeti že prej in ne le na univerzitetni ravni.” Zato jadikovanje o državi, ki ne dela, ne pomaga podjetjem. Lahko pa izkoristite aktualne priložnosti ter koristi digitalne preobrazbe, pri čemer vam uspešno pomaga naša ekipa Podjetniškega projektnega centra ANAplus d.o.o.

Kar 16% prebivalcev Slovenije ne uporablja interneta. Le vsak četrti Evropejec ima dovolj razvite digitalne veščine za uporabo sodobnih tehnologij.” nam je zaupal predstavnik Vlade RS, mag. Miha Krišelj, direktor Direktorata za informacijsko družbo in informatiko. Zato v vašem podjetju izkoristite priložnosti (nujnost) digitalne preobrazbe podjetja, ki med drugim zajema tudi področje digitalnih kompetenc zaposlenih. Več o tem vam radi povemo pri nas, tudi o možnosti naslavljanja tistih 84% Slovencev, ki pa internet uporabljamo.

Vir: Podjetniški projektni center ANAplus d.o.o.

In za zaključek še nadvse zanimiva okrogla miza o tem kaj in kako storiti za digitalni preboj slovenske družbe in podsistemov, tudi gospodarstva. Namig – povezovanje v ekosisteme in sodelovanje za skupne cilje. Tudi pri tem vam lahko in radi pomagamo v našem podjetju, zato ne oklevajte, prihodnost je tu že danes.

 

Komentiraj