DS Senčar in komisar Lewandowski o finančnem okviru EU 2014 – 2020

Vir: portal ministrstva za zunanje zadeve

Ljubljana, 1. oktober 2012 – Državni sekretar MZZ mag. Igor Senčar se je srečal z   evropskim komisarjem za proračun in finančno načrtovanje Januszom Lewandowskim. Pogovarjala sta se o finančnem okviru EU 2014-2020, o katerem tečejo zaključna pogajanja držav članic. Strinjala sta se, da mora evropski finančni okvir 2014-2020 dati poudarek investicijam in razvoju. DS Senčar in komisar Lewandowski sta izrazila upanje, da bo dogovor sklenjen na izrednem vrhu EU konec novembra.

DS Senčar je opozoril, da Slovenija nasprotuje nadaljnjemu zmanjševanju proračuna. Prizadeva si za razvojno usmerjen proračun EU, ki bo spodbujal razvoj in delovna mesta. Državni sekretar je pojasnil, da sta močni kohezijska politika in politika razvoja podeželja za Slovenijo zelo pomembni in dodal, da si naša država skuša z naslova teh dveh politik med letoma 2014 in 2020 zagotoviti čim več sredstev. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo “neto pozicija Slovenije” tudi v naslednji finančni perspektivi pozitivna in da bo država iz evropskega proračuna prejemala več, kot bo vanj plačevala. To je zlasti pomembno za razvoj vzhodne Slovenije, ki še ni dosegla referenčnega praga razvitosti EU, medtem ko je zahodna Slovenija to raven že dosegla.

Komisar Lewandowski se je zavzel za čim prejšnji dogovor o prihodnjem finančnem okviru EU, ki  mora dati poudarek investicijam. »Izkazalo se je, da varčevanje v teh kriznih časih ni dovolj, Evropa potrebuje upanje v investicije«, je prepričan evropski komisar za proračun. Prav strukturni in kohezijski skladi so za to izjemnega pomena.

Države članice bodo razpravo o prihodnjem finančnem okviru EU nadaljevale na oktobrskem zasedanju in jo predvidoma zaključile do konca novembra.

 

 

Komentiraj