Digitalna transformacija po Covid-19: nujnost, ne izbira

Webinar: Digitalna transformacija po Covid-19: nujnost, ne izbira

Spoštovani,

današni naslov “vikend” branja smo si izposodili iz naslova zanimivega webinarja Digitalna transformacija po Covid-19: nujnost, ne izbira v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, Združenja za informatiko in telekomunikacije na GZS in IKT Horizontalna mreže, ki smo ga obiskali za vas.

Uradna fotografija webinarja. Vir: gzs.si

Kot je v uvodu dogodka zapisano, Epidemija Covid-19 je od podjetij zahtevala hitro reakcijo in pripravljenost na delo od doma preko oddaljenih dostopov in novih komunikacijskih orodij, ki so jo slovenska podjetja večinoma opravila uspešno. Je pa nova situacija tudi pokazala, da moramo o digitalni transformaciji razmišljati strateško, ne zgolj gasiti požare. Visoko digitalizirana podjetja so na obdobje, ki sledi, bolje pripravljena – nekatera izmed njih so prav novi zmagovalci te krize.

 

Utrinek iz webinarja. Vir: posnetek zaslona med webinarjem

 

V okviru webinarja se je govorilo o:

  • stanju digitalne zrelosti v Sloveniji,
  • vlogi digitalnih tehnologij pri odzivu na Covid-19,
  • strateškem vidiku digitalne transformacije,
  • konkretnih primerih uporabe digitalnih tehnologij v podjetjih ter
  • človeškem vidiku, ki je za uspeh digitalne preobrazbe ključnega pomena.

 

Glede na raziskavo McKinsey inštituta iz 2019 (The rise of digital challengers, 2019) je digitalna zrelost pri nas problematična predvsem na področju digitalnih storitev, digitalnih kadrov (kompetenc) ter integracije digitlanih tehnologih v podjetja sama.

Podobno definira vrzeli mednarodni indeks digitalne ekonomije in družbe DESI, prav tako tudi slovenska raziskava, ki je še v teku s strani Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije kaže podobno sliko. Podatki kažejo jasno sliko, kje so težave slovenskega gospodarstva, posebej v luči COVID-19 krize.

Bistveni poudarki McKinseyeve raziskave so, da je naše gospodarstvo (z izjemo javne uprave!) podpovprečjem v regiji in, da ne izkoriščamo potencialov tehnološkega razvoja, kot bi jih lahko. Raziskava ocenjuje, da bi do leta 2021 lahko digitalizacija gospodarstva prinesla Sloveniji dodatnih 2,1 milijarde evrov v BDP.

 

Utrinek iz webinarja. Vir: posnetek zaslona med webinarjem

 

Svetovalec družbe Delloite, g. Homar je na kratko predstavil kakšno vlogo imajo digitalne tehnologije v trenutnih časih na poslovanje.

Ključni poudarki so, da je:

  • potrebno vlagati v digitalne kompetennce,
  • preizkusiti katera tehnologija nam resnično koristi,
  • uporabiti moč podatkovne analitike, t.i. poslovne inteligence ter
  • zajahati dvigajoč trend spletne prodaje.

Ob tem pa ne zanemariti strateškega vidika, saj tehnologija spreminja “pravila igre” poslovanja ter vpeljevanja novih poslovnih modelov.

 

Utrinek iz webinarja. Vir: posnetek zaslona med webinarjem

 

Direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH Slovenije), ga. Mohar Bastar je za zaključek predstavila možnosti pomoči in podpore, ki jo na področju digitalizacije nudi država.

 

Ključna sporočila webinarja Digitalna transformacija po Covid-19: nujnost, ne izbira

 

Raziskava, ki jo trenutno še izvaja DIH Slovenije, je zelo pomembna, saj bo temelj za novo finančno perspektivo, ki naj bi jo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo določil za digitalizacijo malih in srednjih podjetij.

 

Kot lahko preberemo v današnjem Delu, na državo ni za čakati.

 

Kot ste lahko brali v članku Denar za digitalizacijo v krizne ukrepe v današnjem Delu, na državo ni za čakati, zato smo vizionarsko že leta 2019 osnovali digitalno projektno stičišče ANA+DIH 1.9, kot zasebno pobudo podjetniškega inovacijskega ekosistema, kamor ste toplo vabljeni tudi sami, saj je digitalizacija en od ključnih elementov, kako iz krize izpluti kot zmagovalci.

 

Mala in srednja podjetja vabimo k vključitvi v ANA+DIH 1.9

Osrednji namen projekta Digitalno projektno stičišče ANA+DIH 1.9 je v slovenska podjetja hitro in finančno sprejemljivo uvesti optimalne digitalne rešitve, ki bodo občutno pripomogle k uspehu podjetij in doprinesle h konkurenčnosti slovenskega gospodarstva tudi v teh kriznih razmerah ter prehod na digitalno zrelo gospodarstvo.

Zakaj biti del digitalnega projektnega stičišča ANA+DIH 1.9?

Vaše želje in težave na področju digitalnega poslovanja bo analizirala skupina strokovnjakov s področja digitalnih rešitev in podala optimalne rešitve za vas.

Za stroške uvedbe teh rešitev vam bomo poiskali sofinanciranje ob pomoči javnih razpisov in pozivov, ponudniki predlaganih rešitev bodo ponudili svoje storitve udeležencem projekta po znižanih cenah, ki bodo odvisne od števila udeležencev v projektu.

V projekt se vključite z izpolnitvijo vprašalnika. Vključitev je brezplačna in nezavezujoča.

Komentiraj